A Rákóczi szabadságharcot lezáró Szatmári békekötésre emlékeztek a Nagykároly melletti, Nagymajtény és Domahida között található emlékműnél a romániai és magyarországi szervezetek képviselői. 1711 április 27.-én itt fejeződött be a nyolc évig tartó szabadságharc. Ma is ellentmondásos  gróf Károlyi Sándor döntése a békekötésről. Azt követően nem volt megtorlás, nem úgy mint 1848 után, a katonák csak zászlóikat tették le, fegyvereiket megtarthatták.


Idén is meghívást kaptunk az ünnepségen való részvételre. Ópályit a megemlékezésen a Horpácsik János Naptánccsoport képviselte. Három  pár lépett fel nagy sikerrel. A köszöntők, a szavalatok, az énekkarok és tánccsoportok után az emlékművön koszorúkat helyeztek el a megemlékezők. Az Ópályiak nevében  a polgármester és Varróné Kokas Anikó koszorúzott. A programszervezést ezúttal is, az Ópályiak Baráti Köre és a Teleház részéről, Erdélyi Ilona végezte. Delegációnkat a majtényi kultúrházban látták vendégül.


Erdélyi Miklós
polgármester

 

 

Megszépül és új nevet kap a művelődési ház. Az Ópályiak Baráti Köre Egyesület közel huszonöt millió forintot nyert a ház felújítására a Leader vidékfejlesztési pályázaton. A beruházás a teljes összegét megkapja az egyesület, igaz csak a felújítás befejezése után. A munkálatok szépen haladnak, teljesen új tetőszerkezetet készítettek az építők. Az ünnepélyes átadás és a névadó szeptember 6.-án lesz, akkor ünnepeljük Ópályi 720. születésnapját, és néptánc gálával  emlékezünk egykori neves és ma is híres néptáncosunkra Horpácsik Jánosra, akinek nevét felveszi a kultúrház.

Erdélyi Miklós
polgármester

 

Hasonlóan az előző évekhez, egyesületünk hagyományőrző csoportjait idén is felkérték a partiumi kulturális szervezetek, hogy tiszteljék meg produkcióikkal a Rákóczi ünnepséget, amely 2014. április 26-án szombaton kerül megrendezésre a majtényi síkon.

A hagyományainkhoz híven, mint minden évben idén is összekötjük az ünnepségen való részvételt egy kis irodalmi-történelmi barangolással. Idén Erdély és Szilágyság kapujába, Kolozsvárra és környékére látogatunk el 2 napos program keretében (program mellékelve).

A szálláshelyünk egy irodalmi, néprajzi értékekben igen gazdag településen, Válaszúton lesz, ahol Kallós Zoltán népzenekutató családja fogad majd bennünket és gondoskodik az ellátásunkról.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A program letöltéséhez kattintson ide!

Üdv: Erdélyi Ilona

 

 

Már sokadik alkalommal ültek iskolapadba az Ópályiak a Teleházban. Igaz, hogy nem mindig ugyanazok a résztvevők, mert a korábbi tanfolyamok végeztével közel százan vették már át a bizonyítványaikat. Jelenleg a Támop- 2.1.2. „Tudásod a jövőd” program keretében tizenöten döntöttek úgy, hogy megismerkednek a számítógép rejtelmeivel. Herczeg Péter az Ópályi Jókai Mór Általános Iskola igazgatója matematika, számítástechnika szakos tanár oktatja a hallgatókat. A 40 órás tanfolyam végén, szövegszerkesztésből és elektronikai levelezésből kapnak bizonyítványt.

Erdélyi Miklós
polgármester