A Rákóczi Szabadságharc 1711. április 27-én zárult a Majtényi síkon történt fegyverletétellel. Erre emlékeztek hazai és romániai politikusok és civil szervezetek.  A Nagykároly közelében lévő Domahida melletti emlékműnél több magyar és romániai település képviseltette magát. A két szomszédos megye elnökei és országgyűlési képviselői is jelen voltak az ünnepségen. A megemlékezést immár XXIII. alkalommal az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület szervezte Muzsnay Árpád elnök vezetésével.

 

 

 

Bővebben...

 

 

 

 

 

 

NETaccess   „Határokon átnyúló ingyenes közösségi Internet  hozzáférés biztosítása”

A pályázatot az Európai Unió támogatja a „Magyarország- Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013” keretében.

A projekt teljes költségvetése: 131 983 €, melyből az Európai Unió finanszírozása 107 666,38 €. A fennmaradó részt a tagországok társfinanszírozása, valamint a kedvezményezettek önereje biztosítja.
A pályázat célja: határon átnyúló kommunikáció javítása közösségi hozzáférési pontok létrehozásával és fejlesztésével

Bővebben...

 

 

Meghívó - Kistérségi Civil Fórumra

Helye: Ópályi Teleház
Ideje:  2012.  április 19 csütörtök, 18 óra

Napirend:

1. Nemzeti Együttműködési Alap pályázati lehetőségeinek ismertetése
Előadó: Csákné Mészáros Anita, civil tanácsadó

2. TÁMOP pályázati lehetőségeinek ismertetése
Előadó: Erdélyi Ilona, vezető projekt menedzser

3. Egyebek

A Fórum végén lehetőség lesz egyéni tanácsadás igénybevételére is.

Csákné Mészáros Anita, civil tanácsadó

Erdélyi Ilona, vezető projekt menedzser

Ópályi, 2012. április 12.

ÉAOP 5.1.3-10-2010-0010

 

 

 

(Az ópályi kutatás során talált példák bemutatása) címen tartott előadást  Szabad Boglárka, az  Eötvös Loránd Tudomány Egyetem néprajz szakos és az Eszterházy Károly Főiskola Kulturális örökség tanulmányok szakos hallgatója. A szemléletes előadás hallgatósága sok érdekességet tudhatott meg az ópályi görög katolikusok böjtölési szokásairól, a rózsafüzér társulat tagjainak viszonyáról  a vallásosság jelképeihez. Szóba került a Hajdúdorogi Egyházmegye létrehozásának száz éves évfordulója. A kutatás eredményeit fel kívánjuk használni a falu történetét és néprajzát bemutató kiadványban.

Erdélyi Miklós - polgármester

téli esték galéria