„Pótszilveszter” kézműves foglalkozásra

Foglalkozás megnevezés: „Pótszilveszter” – Hagyományőrző kézműves foglalkozás
Dátum: 2019. január 29.
Időpont: 13:00-17:00
Helyszín: Ópályi Teleház, 4821 Ópályi, Árpád u. 3.
Foglalkozást vezető neve: Barta Edit

A pótszilveszterhez kapcsolódó kézműves foglalkozásunkat 2019. 01. 29-én, kedden rendeztük meg a Teleházban.
Egy igen színes, programokban gazdag délutánon vehettek részt gyerekek és felnőttek egyaránt. Először a szilveszteri és újévi hagyományokról, babonákról beszélgettünk – többek között a malac és a négylevelű lóhere szerencsehozó tulajdonságairól. Ehhez kapcsolódóan készítettünk malackákat és négylevelű lóheréket színes papírok felhasználásával. A malacka fejét és testét külön vágtuk ki színes papírból, ezután összeragasztottuk őket, majd következtek a fülecskéi és a lábacskái, ezeket is a gyerekek vágták ki, és ragasztották a megfelelő helyekre. Következett az orr és a szemek, és nem utolsósorban a kunkori farok. A gyerekeknek nagyon tetszett a malackák készítése. Négylevelű lóheréket is hajtogattunk zöld papírok felhasználásával. Ez a munka inkább a nagyobb gyerekeknek tetszett. Ez egy igen összetett feladat, nagyfokú koncentrálást és kézügyességet igényel. Lóheréket készítettünk egyszerűbb technikával is, azért, hogy a kisebbek is sikerélményhez juthassanak – egy sablont kellett átrajzolniuk, kiszínezniük, végül kivágniuk.

A legszebb munkákat felhelyeztük egy hungarocell lapra, és a Teleház előterében helyeztük el, hogy mindenki láthassa.
Készítettünk még malackákat – malacka fej és kunkori test összeragasztásával. Ezt is nagyon élvezték a gyerekek.
Színezhettek malackás, lóherés színezőket is a tanulók. Továbbá mindenki kedvére rajzolhatott a szilveszter témakörén belül, nagyon szép alkotások készültek.
A pótszilveszteri kézműves foglalkozásunk természetesen bulival zárult – zenével, tánccal és az elmaradhatatlan kölyök pezsgő felbontásával, elfogyasztásával.

2020-06-24 06:30:20