Húsvéti hagyományőrző kézműves foglalkozás

Foglalkozás megnevezés: Húsvéti hagyományőrző kézműves foglalkozás
Dátum: 2019. április 17.
Időpont: 13:00-17:00
Helyszín: 4821 Ópályi, Árpád út 3.
F
oglalkozást vezető neve: Barta Edit

A Húsvéthoz kapcsolódó hagyományőrző kézműves foglalkozásunkat 2019. 04. 17-én, szerdán rendeztük meg az Ópályi Teleházban.
Egy színes, programokban gazdag foglalkozáson vehettek részt az érdeklődők.
Először a húsvéti szokásokról és hagyományokról beszélgettünk, tavaszi dalokat énekeltünk közösen, majd a fiú gyerekek félkörívben elhelyezkedve locsolóversekkel kedveskedtek a kislányoknak, és meg is locsolták őket illatos kölnivel. A lányok ezt a szép gesztust tavaszi versek szavalásával, és csoki nyuszik átadásával köszönték meg.          

Majd kezdetét vette a hagyományőrző kézműves foglalkozás. Tojásokat festettünk a hagyományőrzés keretében: petrezselyemlevél és nylon harisnya felhasználásával, valamint lilahagyma burokleveleinek segítségével varázsoltunk színt a tojásoknak. A diákok izgatottan várták, hogy elkészüljenek a gyönyörű hímes tojások. Figyelmesen lesték az elkészítés menetét, és érdeklődve hallgatták az instrukciókat, arra vonatkozóan, hogy hogyan lehet ezen eszközök felhasználásával gyönyörű húsvéti tojásokat készíteni, így akár otthon, szüleikkel, testvéreikkel is elkészíthetik az ünnepek alatt.
Ezt követően színes tojásfestékeket (piros, zöld, sárga, kék) használtunk a tojások dekorálásához, amelyekre még festés előtt gyertyával, zsírkrétával írhattak (a legtöbben a saját nevüket tüntették fel) vagy esetleg rajzolhattak is a gyerekek, ezáltal még személyesebbé varázsolva a húsvéti, hímes tojásokat.
Színes ceruzával, zsírkrétával pedig csodálatos húsvéti kifestőket színezhettek a jelenlévők, melyeken húsvéti nyuszi, tojás szerepelt.
A délután folyamán mindenki nagyon jól érezte magát, és ajándékképpen minden gyermek hazavihette a maga által készített hímes tojásokat.

2020-06-24 06:42:18