Megújuló energiaforrások

Foglalkozás megnevezés: Megújuló energiaforrások előadás – Fenntartható fejlődés klub
Dátum: 2019. január 22.
Időpont: 16:00-20:00
Helyszín: 4821 Ópályi, Árpád u. 3.
Foglalkozást vezető neve: Erdélyi Miklós

A megújuló energiaforrásokhoz kapcsolódó előadást 2019. 01. 22-én, kedd délután hallgatthatták meg az érdeklődők az Ópályi Teleházban. Az előadás kezdetén elhangzott, hogy pontosan mik is azok a megújuló energiaforrások. Megújuló energiaforrásnak nevezzük az energiahordozók azon csoportját, amelyek emberi időléptékben képesek megújulni, azaz nem fogynak el.

A megújuló energia előnye, hogy nem fenyeget a készletek kimerülésének veszélye, többségük a környezetre és az élőlényekre ártalmas gázokat és melléktermékeket nem bocsát ki, azonban felhasználásukat a helyi adottságok meghatározzák, nem használhatóak fel bárhol, és nem akármekkora mennyiségben.

Az előadó beszélt még arról is, hogy a napenergia indirekt felhasználása közé tartozik a bioenergia, a szélenergia és a vízenergia is. Néhány lehetséges felhasználási mód: Napenergia: napelem, hőtermelés, kémiai energiává alakítás, Bioenergia: fa, növényi olaj, biodízel, bioetanol, biogáz, BtL-hajtóanyagok (Biomass to Liquid – biomassza-elfolyósítás), Vízenergia: víz felduzzasztás – helyzeti energia, folyóvíz – mozgási energia, hullámzás, áramlatok a tengerben, a víz hőenergiája, Szélenergia: szélerőmű, szélmalom, vitorláshajó. Beszélt továbbá a leggyakrabban felhasznált erőművekkel, valamint a megújuló energiaforrások előnyeiről és hátrányairól.

Az előadás után beszélgettünk a hallottakról, mindenki elmondta véleményét, gondolatát, majd egy közös vacsorával zártuk a kora estig tartó rendezvényt.

 

2020-06-24 05:43:43