Nyári kézműves foglalkozás

Amikor „ránk szakad” a szabadidő, s ez főleg a nyári szünetben igaz, egy darabig élvezzük az iskola hiányát, de a tétlen semmittevés egy idő után már fárasztóvá válik. Hogy a szünetet otthontöltő gyermekek mégis hasznosan tölthessék idejük egy részét, a Teleház szervezésében kézműves foglalkozásokat tartottam a Horpácsik János Művelődési Házban. A foglalkozások július 1.- augusztus 6. között zajlottak, délelőttönként, a részvétel ingyenes volt.

A 27 alkalommal közel 40 gyermek tisztelt meg a jelenlétével, volt olyan kislány, aki sosem hiányzott. Változatos kézműves technikákat próbáltunk ki, mindenki talált kedvére valót. Mellette természetesen rajzolásra, színezésre, festésre is szakítottunk időt. Fűztünk gyöngykarkötőt, tésztanyakláncot. Készítettünk álomfogót, szappankosárkát. Az újrahasznosítás jegyében pet-palackból karkötőket gyártottunk. Festettünk üvegmécsest üvegfestéssel. Hajtogattunk papírvirágokat, quillingeztünk. Festettünk tenyérrel, fonallal, textilt és kavicsot is. Fújtunk tust, készültek mókás rajzok.

A legnagyobb élményt a Falusi Múzeum udvarán megtartott foglalkozás okozta, amikor pólót festettünk, batikoltunk. A csomózott, kötözött fehér pólókat forró, festékes lében főztük, ecetes vízben öblítettük. Mindenki csodájára járt a kötélen száradó, különleges mintázatú, szivárványszínű pólóknak.

Mert együtt lenni és játszani jó!

Gerecs Andrea
rajztanár

2020-06-22 10:22:43