Ópályiak Baráti Köre Egyesület - TELEHÁZ

1999-ben a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Munkaügyi Központ pályázatot írt ki teleházak létrehozására.
A Munkaügyi Központot az a megfontolás vezette, hogy mivel nem tudnak elegendő információt eljuttatni a hátrányos helyzetű kistelepülésekre legyenek a teleházak a munkaügyi kirendeltségek kinyújtott karjai.
Az Ópályiak Baráti Köre akkori elnöke Varga György volt, a volt és jelenlegi elnöke Erdélyi Miklós polgármester, akikkel egymástól függetlenül fedeztük fel a Kelet-Magyarországban a pályázati felhívást, és mindhárman azt mondtuk, hogy nem tudjuk mi ez, de ha közösségről szól, akkor kell nekünk egy ilyen.
Közben már hallottunk róla, hogy a szomszéd településen is van teleház, meg van egy olyan szervezet, amit Magyar Teleház Szövetségnek neveznek, és elindultunk tájékozódni.
A pályázaton 4 millió Ft-ot lehetett nyerni eszközfejlesztésre, 2 fõ munkanélküli fiatal 3 éves foglalkoztatására munkabért és járulékokat, tehát összesen 8 millió Ft-ot. Csakhogy ne legyen egyszerű az élet a pályázathoz 25 % önerő is kellett, ami még testvérek között is 2 millió Ft.
Megkezdődött a harc az önerő előteremtéséért. Abban a ciklusban önkormányzati képviselő voltam, megkerestem a képviselőket, természetesen Erdélyi Miklós polgármester úr is, mint a civilszervezet tagja, volt elnöke elhivatott volt az ügy iránt, így sikerült az önkormányzattól 400 000 Ft-ot kapnunk. A település civilszervezetei mind a segítségünkre siettek, és felajánlották szinte az összes számlájukon lévő pénzt, de még így is csak 800 000 Ft-ot sikerült összeszednünk. Ez sem vette el a kedvünket, ugyanis lehetett önerőt igazolni önkéntes munkával is, így sikerült összeszednünk a szükséges összeget.
Megírtuk a pályázatot, és elkezdtünk lobbyzni, hogy nyerjen is. Nagy örömünkre nyert a pályázatunk, elkezdődhetett a munka. Az épület felújítása, az eszközök beszerzése. Jöttek a Baráti Kör tagjai, hozták otthonról a szerszámokat, az anyagokat a kőműves és festő munkákhoz.
A 12 nyertes teleházból a miénk készült el elsőnek, és került átadásra 1999 október 30-án.

Rezsőfi István, a Megyei Munkaügyi Központ akkori igazgatója, és dr. Torgyánné Cseh Mária vágta el a nemzeti színű szalagot.